Twee nieuwe beleefzones langs de Leie

beleefpunt Machelen.png
27/05/2024

Onze gemeente krijgt binnenkort twee nieuwe beleefpunten langs de Leie: één op Rechteroever tussen de Roger Raveelsteiger en Machelenbrug en één op Linkeroever ter hoogte van kasteel Te Lake.

 

Langs de Leie tussen Deinze en Wervik worden in totaal dertien beleefzones aangelegd. Daarmee wordt het recreatief potentieel van de Leie-as versterkt. 

 

De omgeving van de Leie is een bruisende regio die toeristische en recreatieve troeven heeft. Met de toekomstige beleefpunten wil De Vlaamse Waterweg het potentieel van de Leie verder uitbouwen. Op minstens dertien plaatsen langs de Leie tussen Deinze en Wervik richt de waterbeheerder ‘beleefpunten’ in. Dat zijn rustplekken met een educatieve meerwaarde. Gemeente Zulte krijgt twee beleefzones.

 

Schepen Sophie Delaere: “We willen onze inwoners en toeristen meer laten genieten van de blauwgroene Leie-as. Dat kan op de rustbank met een mooi zicht op de Leie. De bank wordt geplaatst op de nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Zulte. Aan de Raveelsteiger in Machelen komt een groene ontmoetingsplek aan het water. Zo streven we ernaar om de Leie nog meer te verbinden met het dorp.”

 

Verschillende projectpartners engageren zich voor dit nieuwe project. De projectpartners zijn De Vlaamse Waterweg , Toerisme Oost-Vlaanderen, Westtoer, Veneco, WVI, Leiedal en de lokale besturen van Zulte, Wielsbeke, Wervik, Waregem, Wevelgem, Menen, Kuurne, Kortrijk, Harelbeke, Dentergem en Deinze.

 

De Vlaamse Waterweg zorgt voor de realisatie en financiering van de beleefpunten, de gemeenten nemen na aanleg het beheer over.

 

Het beleefpunt in Zulte wordt gebouwd samen met de nieuwe fiets- en wandelbrug, waar binnenkort een aannemer wordt voor aangesteld die later dit jaar de werken zal starten. Het beleefpunt in Machelen staat gepland staat voor 2025.

 

Het streefdoel is om alle dertien beleefpunten af te werken tegen ten laatste 2030.

 

Foto's:

  • Ontwerp beleefpunt Zulte
  • Ontwerp beleefpunt Machelen
  • Infofiche beleefpunt Zulte
  • Infofiche beleefpunt Machelen