Nieuwe toekomst voor erfgoed op terrein Wolspinnerij

tony francky wolspinnerij.JPG (1)
04/07/2023

Op het terrein van de vroegere Wolspinnerij krijgt het bewaarde erfgoed een nieuwe bestemming. De vroegere loods wordt een overdekte markt- en speelhal, het ketelhuis wordt een buurthuis met een sociale kruidenier. De gemeenteraad gaf unaniem de goedkeuring om hiervoor een architect aan te stellen.

 

De site van de vroegere Wolspinnerij wordt herontwikkeld tot een nieuwe woonwijk met veel groene, publieke ruimte. Hiervoor keurde de gemeente vroeger al een ruimtelijk uitvoeringsplan goed, net als een samenwerkingsovereenkomst met de private ontwikkelaars. Hierbij worden een aantal kenmerkende elementen van het industriële erfgoed bewaard en overgedragen aan de gemeente.

 

Schepen van Ruimtelijke ordening Tony Boeckaert: “De gemeenteraad gaf nu goedkeuring om een architect aan te stellen om deze erfgoedelementen een nieuwe bestemming te geven, met een meerwaarde voor de omgeving en de gemeenschap. Een eerste belangrijke stap dus voor de herbestemming.”

 

“De vroegere industriële loods centraal gelegen op het terrein heeft een speciale houten dakconstructie en deze wordt bewaard. De loods zal omgevormd worden tot een overdekte speel- en markthal.”

 

Schepen van Sociale zaken Francky De Coster: “Een tweede gebouw dat bewaard wordt is het vroegere ketelhuis, de stookruimte met de schouw, die ook zal hersteld worden. Deze stookruimte zal omgebouwd worden tot een buurthuis met sociale kruidenier. Hier zullen mensen terecht kunnen die het moeilijk hebben, voor levensnoodzakelijke middelen aan verlaagde prijzen. Het voordeel ten opzichte van een voedselpakket is dat men meer keuze heeft. We bezochten reeds enkele sociale kruideniers in de buurt om dit goed voor te bereiden.”

 

https://www.hln.be/zulte/woonsite-wolspinnerij-krijgt-buurthuis-met-sociale-kruidenier-de-sanering-van-de-site-start-volgend-jaar~a9433e24/

 

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230628_96618147

 

 

Op de foto schepen van Ruimtelijke ordening Tony Boeckaert en schepen van Sociale zaken Francky De Coster.