Nieuwe fiets- en wandelbrug over de Leie in Zulte komt er

2.png
24/05/2023

Het licht staat op groen voor de nieuwe fiets- en wandelbrug over de Leie in Zulte. De gemeenteraad ging unaniem akkoord met het bestek en de realisatieovereenkomst met De Vlaamse Waterweg. Europa, Vlaanderen en de provincie investeren mee in het project.

 

 

De brug zal de beide kanten van de Leie met elkaar verbinden tussen de Limnanderdreef en het kasteel Te Lake. Het wordt een stalen brug van 99 meter lang en 3,5 meter breed, met betonnen aanloophellingen. Het ontwerp is vergelijkbaar met de recent geopende Vlasbrug tussen Waregem (Beveren-Leie) en Wielsbeke. De plannen voorzien in de blijvende bereikbaarheid van de landbouwpercelen in de omgeving van de brug. Ander gemotoriseerd verkeer wordt verhinderd. Op de brug komt aan de kant van kasteel Te Lake een uitkijkpunt met zitbanken en een fietsenstalling. Er komt ook een trap aan de buitenzijde die wandelaars rechtstreekse toegang geeft tot de dreef richting het kasteel.

 

 

Eerder verleende Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe brug. De werken worden door De Vlaamse Waterweg gecombineerd met de herinrichtingswerken van de oevers. De te rooien bomen worden hierbij integraal heraangeplant.

 

 

De totale bouwkost wordt geraamd op 2,85 miljoen euro exclusief btw. De kosten worden voor 62,5% gedragen door De Vlaamse Waterweg, deels met Europese subsidies; en voor 37,5% door de gemeente Zulte. Omdat de nieuwe brug op een bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) ligt, kan de gemeente een beroep doen op een extra subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen van 300.000 euro. Daardoor bedraagt het gemeentelijk aandeel netto ongeveer 770.000 euro exclusief btw.

 

 

Nu kan De Vlaamse Waterweg de werken aanbesteden en een aannemer aanduiden die de werken zal uitvoeren. De werken kunnen hopelijk nog eind dit jaar starten en zullen ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.

 

 

Schepen van Openbare werken Sophie Delaere: “De brug staat al sinds 2009 opgenomen in het mobiliteitsplan van de gemeente Zulte. Ze kan nu gerealiseerd worden. De nieuwe brug zal zowel recreatief als functioneel een grote meerwaarde bieden voor de brede omgeving. Het wordt een aantrekkelijke en veilige fietsverbinding in een groene en watergerichte omgeving, met een grote belevingswaarde. De Leie en het prachtige natuurgebied achter kasteel Te Lake worden nauwer verbonden met het centrum van Zulte en zo veel beter bereikbaar. We zijn blij dat zowel Europa, Vlaanderen als de provincie hier nu willen in investeren.”