Straatverlichting wordt gedimd, dankzij versnelde verledding

IMG-20240502-WA0007.jpg
13/06/2024

De straatverlichting in Zulte wordt ’s nachts voortaan niet langer gedoofd maar wel gedimd. Dat is mogelijk dankzij het versneld overschakelen op led-verlichting. Een win-win voor de gemeentelijke financiën én voor het veiligheidsgevoel.

 

De openbare verlichting neemt een flinke hap uit het elektriciteitsverbruik van de gemeente. Tijdens de energiecrisis in 2022 met snel stijgende prijzen besliste Zulte om de straatverlichting te doven, tussen 23.30 uur en 4.30 uur op weekdagen. Dit zorgde voor een aanzienlijke besparing van ruim 30%. Dit creëerde middelen die het gemeentebestuur op andere vlakken kon investeren in de gemeente.

 

Schepen van Patrimonium Sophie Delaere: “Het doven van de verlichting zorgde niet voor een toename van het aantal inbraken of ongevallen. Wel merkten we een gestegen subjectief onveiligheidsgevoel bij de inwoners. Daarom beslisten we op voorstel van gemeenteraadslid Steven Van Troys om in te zetten op een versnelde overschakeling naar led-verlichting. Dit type maakt het immers mogelijk om de verlichting sterk te dimmen in plaats van ze helemaal uit te schakelen.”

 

“Intussen is meer dan de helft van de verlichting in Zulte “verled”. Dit maakte het mogelijk om de brandregimes aan te passen. Netbeheerder Fluvius heeft intussen de nodige wijzigingen aangebracht. Voortaan wordt de verlichting “dieper gedimd”. Dat betekent concreet dat de verlichting ‘s avonds stapsgewijs in kracht afneemt en ’s morgens stapsgewijs terug sterker wordt. Ze gaat nooit volledig uit. Doordat het dieper dimmen vroeger op de avond kan starten, is dit nog voordeliger en zuiniger dan het doven. Op de plaatsen zonder led-verlichting zal de verlichting voorlopig gewoon terug aan blijven. Tegen 2028 zal alles overschakeld zijn naar dimbare led-verlichting.”

 

Eventuele problemen met straatverlichting kunnen steeds gemeld worden via www.straatlampen.be of bij het gemeentebestuur.

 

Foto: gemeenteraadslid Steven Van Troys en schepen Sophie Delaere bij de nieuwe led-verlichting in de dorpskern van Machelen-aan-de-Leie.