Tegelwippen gestart in Zulte

foto 1.png
03/04/2024

Zangeres Els Pynoo was vorige week uitgenodigd op het kerkplein in Olsene. Niet voor een eerste steenlegging, maar wel een eerste ‘tegelwip’ in kader van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2024. Zulte gaat daarin de uitdaging aan om zo veel mogelijk tegels te wippen en plaats te maken voor meer groen. Daarom gaven ze zelf alvast het goede voorbeeld in de omgeving van het Olsense kerkplein.


Op donderdag 21 maart 2024 ging de tweede editie van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen van start. De opzet van deze campagne van Vlaanderen en vzw Breekijzer is de strijd aangaan met de (vaak onnodige) verharding in Vlaanderen. Onze regio is namelijk een van de meest verharde in Europa. Denk bijvoorbeeld maar aan al onze terrassen, opritten, parkings, … Het kampioenschap wil iedereen aansporen om tegels, beton of eender welke andere verharding te vervangen door groen.


Die boodschap heeft Zulte begrepen. Daarom geeft het gemeentebestuur graag zelf het goede voorbeeld. Ze nodigden Els Pynoo, de zangeres van elektronicagroep Vive La Fête uit om officieel de eerste tegel in hun gemeente te komen wippen. Natuurlijk volgt na die ontharding ook vergroening.

Voor de actie kon de gemeente ook op steun van Provincie Oost-Vlaanderen rekenen. Die wil namelijk klimaatgezond zijn in 2040. Om dat ambitieuze doel te kunnen bereiken, gelooft de provincie in samenwerkingsverbanden met verschillende partners op verschillende bestuursniveaus.


Om de inwoners een extra duwtje in de rug te geven, zorgt de gemeente ook voor 4 dinsdagen, die doorgaan op 7 en 21 mei en 4 en 18 juni, voor een tegeltaxi die jouw gewipte tegels komt ophalen. Je kan je hiervoor inschrijven vanaf maandag 15 april 2024 via www.zulte.be/tegeltaxi 


Het startschot is dus gegeven, maar hoe begin je nu zelf aan dat tegelwippen? Om op alle vragen een antwoord te bieden, organiseert Zulte op zondag 5 mei 2023 een infomarkt. Daar zullen tuincoaches aanwezig zijn om je de weg te wijzen richting een groene oase in je eigen tuin. Iedereen kan zich hiervoor inschrijven vanaf maandag 1 april 2024 via www.zulte.be/tegelwippen. Op deze website vind je trouwens nog heel wat meer info over tegelwippen in Zulte. Ook kom je er te weten hoe je je gewipte tegels registreert, om Zulte te doen stijgen in het Vlaams klassement.

 

Wanneer je je voortuin of oprit onthardt, kan je een subsidie ontvangen tot 300 euro. Lees er alles over op www.zulte.be/subsidie-ontharden.

 

Meer weten over het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen? Ga naar www.vk-tegelwippen.be of neem een kijkje op de website van de gemeente: www.zulte.be/tegelwippen