Zulte versterkt technische uitvoeringsdienst, investeert verder en blijft financieel gezond

begroting-24.jpg
22/12/2023

De gemeenteraad keurde deze week de begroting goed voor 2024.

 

Zulte versterkt technische uitvoeringsdienst

Nieuw is dat het gemeentebestuur in 2024 extra budget voorziet voor een versterking van de technische uitvoeringsdienst, meer bepaald in de diensten patrimonium en groen. Burgemeester Simon Lagrange: “Ons patrimonium aan gebouwen, wegen, fietspaden en groen breidt steeds verder uit. Dit geldt ook voor het aantal werkopdrachten die hiermee gepaard gaan. Het is belangrijk dat onze technische uitvoeringsdienst over voldoende mensen beschikt om deze taken uit te voeren. Het onderhoud van ons groen en ons patrimonium behoort tot onze kerntaken. Daarom voorzien we budget voor de aanwerving van 2 extra medewerkers, namelijk een vakman groen en een meewerkende teamcoach patrimonium. We willen deze mensen begin volgend jaar al aanwerven. Dit zal de dagelijkse dienstverlening aan onze inwoners ten goede komen.”

 

Zulte investeert verder

Op het vlak van investeringen worden alle grote geplande investeringsprojecten gewoon verder uitgevoerd. In 2024 is een investeringsbudget voorzien van ruim 11 miljoen euro. Dit geld gaat onder andere naar de afwerking van de lopende bouwprojecten op domein de Raveschoot en de gemeenteschool. Wegen- en rioleringswerken zijn voorzien in de Bokstraat-Schrijversstraat-Eikstraat, het tweede deel van de Statiestraat en Olsenestraat, de Brandstraat-Sparrenstraat, de Valleistraat en de Zaubeekstraat tussen de N43 en de Waalstraat. In de Biriwi-wijk in Zulte en de Kloosterstraat in Machelen worden de buurtspeelpleinen vernieuwd. Verder start het gemeentebestuur een studie op voor de vernieuwing van de Guldepoort. Voor de herontwikkeling van het terrein Lys Yarns wil het bestuur de projectdefinitie in de eerste helft van 2024 voorleggen aan de gemeenteraad, waarna een ontwikkelaar kan gezocht worden. Voor de herontwikkeling van het oude schoolterrein in Olsene wordt eind januari een eerste participatiemoment georganiseerd.

Voor de financiering van deze investeringen zal de gemeente zoals vroeger reeds voorzien enkele nieuwe leningen opnemen. Hier is ook ruimte voor: de schuldgraad van de gemeente bedroeg in 2013 nog 964 euro per inwoner en is nu gezakt tot 548 euro per inwoner.

 

Zulte houdt belastingen gelijk en blijft financieel gezond

Ook in 2024 houdt Zulte alle belastingen en tarieven gelijk. Schepen van Financiën Tony Boeckaert: “We kozen er opnieuw voor om niet te raken aan de koopkracht van onze inwoners. Onze belastingtarieven waren al laag en dit blijft zo: 5,9% aanvullende personenbelasting (Vlaams gemiddelde is 7,2%) en 875 opcentiemen op de onroerende voorheffing (Vlaams gemiddelde is 906). Ook alle andere retributies blijven gelijk. De prijs van een restafvalzak, de tarieven op het containerpark, het gebruik van gemeentelijke zalen, de deelname aan buitenschoolse kinderopvang of vakantiekampen,… dit zal onze inwoners niets meer kosten dan nu.”

 

De gemeente blijft ook financieel gezond. De autofinancieringsmarge (dit is wat je overhoudt op de gewone werking na aftrek van de leningslasten) bedraagt op het einde van het meerjarenplan in 2025 ruim 1,5 miljoen euro of ruim 90 euro per inwoner (Vlaams gemiddelde is 62 euro per inwoner). De schuldgraad per inwoner zal in 2025 ook rond de 900 euro blijven, terwijl het Vlaams gemiddelde ongeveer 1.250 euro per inwoner bedraagt. Deze financieel gezonde situatie geeft genoeg ruimte om ook in de toekomst verder te kunnen investeren. “We zorgen hiermee voor een financieel gezonde basis voor de volgende bestuursperiode”, besluit Tony Boeckaert.

 

Op de foto: links schepen Tony Boeckaert en rechts burgemeester Simon Lagrange aan de ingang van de loods van de technische uitvoeringsdienst.